// du läser...

#blogg100

Basecamp släpper mobilapp – halleluja

Om du någon gång drivit projekt via en webbplattform så har du säkerligen kommit i kontakt med Basecamp. Utvecklat av 37 Signals 2004 och mer eller mindre en smärre ikon på webben. Nyheterna säger att de rullar över 8 miljoner projekt på plattformen.

Skulle kunna skriva spaltkilomenter om detta enkla men ändå kraftfulla verktyg. Efter att ha kört det för hundratalet projekt, allt från de värda några tusenlappar till de +1 000 000 kr så har det överlag fungerat smärtfritt. Men mer om det vid ett annat tillfälle och nu till det viktiga.

Lite bakgrund.

Under 2012 rullade Basecamp ut en ny version av sin plattform. Lite lätt tråkigt så valde dom att kalla den nya versionen för ”New Basecamp”. Den gamla versionen fick titeln ”Classic”. Innan utrullningen av den nya versionen så fick de som ville vara lite mer mobila sätta sin tilltro till tredjepartsleverantörer. Vill minnas att jag gillade ett program som hette Sherpa och ett annat kallat Outpost. Sen kom som sagt det nya Basecamp (fan vad jag ogillar namnsättningen) och efter ett tag utannonserades att 37 Signals primärt skulle bygga för the mobile web. Alltså inte appifiera systemet till en början utan skapa mobilsidor för att nå plattformen.

Vill mena att det där aldrig fungerade så bra som det var tänkt. Vi kan vid ett annat tillfälle ta diskussionerna kring om man ska bygga en app eller inte ifall man är ett företag men när det gäller Basecamp och hur plattformen fungerar i webbläsaren så nådde inte en mobilanpassad version hela vägen. Delar av informationen/systemet fanns inte med och saker och ting buggade lite lagom.

Version för iPhone

Det var då och nu är nu. För något dygn sedan släppte 37 Signals en native iOS-app för Basecamp. Tyvärr och av någon helt outgrundlig anledning har dom valt att göra en version för iPhone – den skalar alltså inte för iPad (låt hoppas på att det är för att skapa snack och ett vidare släpp för iPad). basecampmobile1

Då det är helg när det här skrivs så har jag inte haft möjlighet att testa programmet ”i produktion” men en stunds lek säger bara en sak. Det här är bra. Programmet är snabbt och svarar mycket bra när man arbetar med det. Samtliga delar i projekten går att komma åt vilket är en smärre befrielse. Damn, det går t.o.m. att gå så långt att man kan arkivera eller kasta ett helt projekt, något som kan ses som det grövsta som går att göra i Basecamp.

basecampmobile3

Av tekniska själ (tror jag?) så är det inte realtids sync – d.v.s. man om sitter och tittar på sin iPhone medan någon bockar av eller lägger till en to-do så sker det inte i realtid. Dock så har man byggt in en numera traditionell form av uppdatering nämligen att dra ner och släppa hela fönstret.

En native app för iPhone med alla funktioner man får via en webbläsare. Snabbt program. Ren, avskalad och klassisk 37 Signals form. Ger den här en full pott och känner att det här kommer att hjälpa både mig, mina kunder och projekt-team framåt. Utan tvekan.

Men med det sagt så vill jag ha en version för iPad. ASAP.

 

Bilderna är tagna från TechCrunch’s artikel då det blir lite väl mycket suddande om jag skulle ta skärmdumpar från mina projekt. Och 37 Signals har inte gått ut med någon information i t.ex. sin blogg om appen när det här skrivs.

 

Det här inlägget är en del av #blogg100 – en idé om att publicera en bloggpost per dag i 100 dagar.

  • http://www.etui.se tjompa

    Måste vara lite jobbigt för de som ligger bakom Camp att 37 Signals kommer ut med en egen app. Precis klara med sin egen utveckling (släpptes den 6:e februari) och så kommer moderskeppet och kör över en. Tror att det blir väldigt väldigt svårt att få kunder att betala 3.99 dollar för deras app är det enbart är formgivningen som skiljer vad jag kan se. Inget lager extra funktioner. Kolla in mer via http://getcampapp.com/ och https://itunes.apple.com/us/app/camp-for-iphone/id594794383?mt=8 

Tommie - tjompa - Nordholm

Tommie Nordholm, jag, har i över 14 år professionellt och fokuserat arbetat med att se till att företag och organisationer får ut mesta möjliga av sina webb- och marknadssatsningar. Detta utan att bli förda bakom ljuset av div. olika leverantörer.

På den här bloggen tar med engagemang, Berghs-diplom och ett jävlar anamma i ryggen upp saker som berör och utvecklar vår vardag. Din konkurrents morgon-dag.

Intresserad av ett förutsättningslöst möte för att diskutera hur ditt projekt kan optimeras till att bli bästa möjliga?

+46 733 50 88 68
tommie@apdf.se
www.apdf.se

Twitter

Photos on flickr

Switch to our mobile site