// du läser...

#blogg100

Kontoret på fickan – en grundläggande definition av härarbete

Många av oss är idag förunnade av att kunna driva hem vårt dagliga bröd enbart med hjälp av en dator. I den skaran som dagligen sitter med just datorn som arbetsredskap finns ytterligare en stor klump individer som kan göra jobbet med inga eller enbart ett fåtal ”tunga” program. De vi direkt räknar bort är alla mellan t.ex. vissa ekonomifunktioner som ofta sitter på större tungrodda system (t.ex. Agresso, SAP osv.) till en motion designer som behöver sin herrejössesdator för att kontinuerligt rendera ut filmsekvenser. Det finns grader av de här typen av definitioner. You get the point.

20130129-001623.jpg

Vi andra är alltså de som kan ha ”kontoret på fickan”. Vi kan välja att både ha fysiska kontor men också likt gamla fotspår sitta och jobba lokalt på en stationär dator i en gammal trött version av Officepaketet. Det är oss jag kommer att beröra och försöka närma mig på olika sätt i ett flertal bloggposter framöver. Många av er som likt mig har både en vilja, ett intresse och en nyfikenhet kring vad den här nya tidens flygande kontor de facto kan innebära kanske inte kommer hitta så mycket nytt – men ni andra. De här posterna kommer att vara för er.

I posterna kommer att flitigt använda ett ord som du kanske inte känner igen.

Härarbeta.

Känner du igen det? Om inte tar vi det igen. Den här gången, läs det högt för dig själv och låt det sjunka in.

Härarbeta.

Jag sprang på namnet för första gången kring 2005 och i anknytning till min diplomutbildning på Berghs School of Communication. Namnets skapare, Teo Härén, var förbi skolan och körde en inspirationsföreläsning och satte ett klokt namn på något som vissa av oss redan hade börjat testa. Att ta våra datorer och sätta oss där vi ansåg det bäst att sitta, och därifrån skapa grymma grejer. Jag hade släppt mitt ägande i en webbyrå och för mig var de där ”grejorna” då reklam, varumärkes- och marknadsstrategier men det kunde lika gärna vara något mer webbinriktat (det var dock långt ifrån dagens appar och snabba WP-siter). Vi var fria.

Härarbeta handlar om en sak i grund. Att utföra det som ska göras där du anser att du utför den bäst. Om det är en solstol på Mallis så är det där du ska göra den, om det är i en alpstuga så är det där. Ofta så är det inte förenligt med våra liv att enbart sitta där vi anser att vi borde sitta (svårt att hämta barnen efter att ha hunnit med två atlantflygningar per dag) men poängen finns där.

Över tid så har begreppet härarbeta växt till något som jag skulle vilja se som större. Att kunna ta sitt pick och pack och jobba där det passar för dagen. Ofta är det t.ex. caféer men kan också vara de som klämmer emellan några timmars jobb på andra ställen. Eller så kan det helt enkelt vara de som arbetar hemma lite då och då, eller några dagar från segelbåten på sommaren.

Att härarbeta ska inte förväxlas med att arbeta på semestern. Att härarbeta ska däremot förväxlas till en individuell upplevelse av ett friare arbete, en känsla som ofta infinner sig så fort man lämnat det som de vuxna kallar för ”kontoret”.

Om det här med härarbete är något som du tycker känner är intressant och vill prova på, eller kanske utvecklas inom, så är det själva basen för flera kommande bloggposter (de kommer inte komma på rad men löpande). För att bli fri och kunna fokusera på rätt saker så krävs att banden klipps till stora tunga program. Vi kommer att bannlysa allt som handlar om att du bara kan jobba från en dator och vi kommer titta närmre på om man kan klara sig en arbetsvecka med enbart en smartphone och en TV på ett hotellrum i Paris. Och det blir bara början…

Det viktiga för att närma sig ämnet, eller för att komma tillbaka till vid ett senare tillfälle, är själva förståelsen för vad härarbete är. Och den delen är löst.

I framtiden ska du bli fri.

PS. Om du läser det här och vet med dig att du har några specifika frågor, tankar eller funderingar kring ämnet som du vill att jag ska ta upp framöver så lägg gärna en kommentar. Det kan vara kring arbetssätt, program, kopplingar i tekniken eller något annat. Lovar att göra så gott jag kan. DS.

Det här inlägget är en del av #blogg100 – en idé om att publicera en bloggpost per dag i 100 dagar.

 • http://deepedition.com deeped

  Vad är det för tangentbord på bilden?

 • http://entrepreneurialblog.com Niclas Johansson

  Undrar samma! Och kul inlägg, ser fram emot fortsättningen!

 • videren

  Jag såg Tommies svar på samma fråga på Facebook, det är ett Logitech K760.

 • videren

  Jag såg Tommies svar på samma fråga på Facebook, det är ett Logitech K760.Och instämmer med Niclas, ser fram emot fler blogginlägg på samma tema, jag är ett stort fan av härarbete.

 • http://www.etui.se tjompa

  Stämmer @videren:disqus det är ett Logitech K760. Somnade efter postningen, därav sent svar @deeped:disqus och @Niclasj:disqus .

  Gillar tangentbordet som fan. Ger mig möjlighet att koppla mot tre blåtandsenheter med egna knappar, så switch mellan enheter går sjukt snabbt. T.ex. så kan du ha det vid laptopen (om man jobbar med externa enheter), till iPad och till PS3an samtidigt. Det är lätt och smidigt och har klarat att bli tappat i backen några gånger. Att det går på ljus istället för att som Apples produkter äta batterier var en av huvudanledningarna till ett byte. 

  När det gäller känslan så passar det mig. Lite svampigare än Apples men ändå korta distinkta tryck. 

  Juste. Snabbknappar till en del iOS saker också. Fixa volymen, få fram alla ikoner osv.

  Tripoden som håller i iPad Minin är en http://www.kjell.com/sortiment/dator-kringutrustning/tillbehor-till-surfplattor/hallare/universal/universalstall-for-tablets-p92478 från Kjell & Co. Hade en dyrare variant, kanske originalet, innan men efter att det tappades bort så blev det denna. Fungerar minst lika bra och till en bråkdel av kostnaden. 

 • http://entrepreneurialblog.com Niclas Johansson

  Tack Jan! Ser klart trevligt ut.

 • https://springismylove.wordpress.com/ Michael Sillion

  Det finns nya Tangentbord från Logitech med som ska vara bra.

  Växlar lätt mellan tre enheter med 3 knappar

  LOGITECH K810 BLUETOOTH ILLUMINATED KEYBOARD

  http://www.dustinhome.se/product/5010657882/logitech-k810-bluetooth-illuminated-keyboard/#intcmp=searchProvider_dacsa

Tommie - tjompa - Nordholm

Tommie Nordholm, jag, har i över 14 år professionellt och fokuserat arbetat med att se till att företag och organisationer får ut mesta möjliga av sina webb- och marknadssatsningar. Detta utan att bli förda bakom ljuset av div. olika leverantörer.

På den här bloggen tar med engagemang, Berghs-diplom och ett jävlar anamma i ryggen upp saker som berör och utvecklar vår vardag. Din konkurrents morgon-dag.

Intresserad av ett förutsättningslöst möte för att diskutera hur ditt projekt kan optimeras till att bli bästa möjliga?

+46 733 50 88 68
tommie@apdf.se
www.apdf.se

Twitter

Photos on flickr

Switch to our mobile site