// du läser...

Verktyg

Skype fyller år och slutar svara

I förrgår var det alltså pompa och ståt på Skypes huvudkontor. Champagnekorkarna satte sig i taket och medarbetarna fick i sig några kalorier mer än de behövde. Kontorsrumpor gungade loss tillsammans med teknikernas gäddhäng. Allt var som semester. Det är kanske därför jag sitter här med ett problem i mitt knä.

Skype fyllde fem år. Min hund är förvisso lite yngre men det känns som om just Skype funnits med långt mycket längre. Aldrig som primär partner men som en donna i periferin.

I ungdomens glansdagar hängde jag och mina vänner på ICQ. Det var det som gällde. Dom riktigt häftiga köpte loss användarnummer (enbart siffror) på Ebay för stundtals rätt saftiga summor. Tiden gick och MSN växte sig starkare. Fast forward.

Idag har jag till mångt och mycket delat upp min IM-kommunikation på ett programpolariserat sätt. MSN och GTalk i den privata sfären och Skype för affärerna. Donnan har alltså fått en plats i finrummet. Anledningen är till mångt och mycket att jag inte ville betala jätten Telia för ett 08-nummer som var fast kopplat till en geografisk punkt. Som egenföretagare på konsultbasis så har jag en tendens att flytta runt. Arbetsplatsen kan ena dagen vara i mitt hemmakontor, andra dagen på ett café, tredje dagen hos kund och fjärde dagen på båten i skärgården. Samma 08-nummer på alla ställen mao. Vidare så fungerar systemet ypperligt för såväl snabba filöverföringar som videosamtal (vilket jag ofta försöker ha med leverantörer). Självklart är det också skönt att kunna koppla bort det privata och fokusera på arbete, och vise versa.

Eller. Allt fungerar ypperligt när det väl fungerar. Och det gör det inte nu.

Skype fyller fem, alla festar och är glada utom jag. För två veckor sedan så började jag få några samtal till min mobil med frågeställningen ”… men Tommie, varför svarar du inte i telefon längre?”. Det var Skypenumret som avsågs. Tydligen har det blivit en fnurr i systemet och att ringa mitt 08-nummer och hoppas på att komma fram till mig är som att köra rysk roulette, fast baklänges. Man får en kula i huvudet mest varje gång.

Såhär kunde det ju inte vara, en tjänst man betalar för ska fungera. Basta. Samtal in kan mycket väl vara pengar in. Pengar in krävs för pengar ut. Och räkningarna slutar inte komma bara för att Skype slutat fungera.

Jag tog upp telefonen och började leta efter ett nummer. Ett nummer till Skype. Det borde ju i alla fall gå att Skypea någon på bolaget. Någon någonstans. Det hela skedde som per automatik. Har man problem med något och vill se en snabb lösning så är det direktkommunikation som gäller, ingen e-post korrespondens med andra ord. Efter mycket letande på företagets hemsida så dömmer jag ut min egen förvåning. Enkom e-post formulär är det som gäller. Snabbt som blixten och med en klagomurs finkänslighet skickar jag ett brev med en beskrivning av problemet och en förklarande önskan om snabb åtgärd.

Det var två veckor sedan. Det var två veckor och tre mail sedan.

Problemet är ännu inte åtgärdat och jag har inte fått ett enda livstecken från företaget. Ingen återkoppling alls trotts att dom skriver ut att man kan vänta sig svar inom 24 – 48 timmar efter lagt ärende. Alla festar och Josh Silverman bloggar om Five Years of Wow.

Kul att någon får äta tårta när jag blir tvungen att äta blodpudding.

PS. Är du företagare och funderar på hur du kan använda dig av Skype i din verksamhet? Läs hur Andy Peatling i Vancouver gör. DS.

Tommie - tjompa - Nordholm

Tommie Nordholm, jag, har i över 14 år professionellt och fokuserat arbetat med att se till att företag och organisationer får ut mesta möjliga av sina webb- och marknadssatsningar. Detta utan att bli förda bakom ljuset av div. olika leverantörer.

På den här bloggen tar med engagemang, Berghs-diplom och ett jävlar anamma i ryggen upp saker som berör och utvecklar vår vardag. Din konkurrents morgon-dag.

Intresserad av ett förutsättningslöst möte för att diskutera hur ditt projekt kan optimeras till att bli bästa möjliga?

+46 733 50 88 68
tommie@apdf.se
www.apdf.se

Twitter

Photos on flickr

Switch to our mobile site