// du läser...

Framtid

Hackningen av Aftonbladet och framtiden

Sent igår kväll gick gruppen Vuxna Förbannade Hackare ut med sina ”bravader” kring Aftonbladet. Den stora frågeställningen just nu är hur pass länge dessa personer haft tillgång till trafik, e-postkonton och annat intressant. Och hur mycket hackarna har tagit kopior på… (jag gissar – mycket). Till syvene och sist blir väl den stora frågan hur mycket material som kommer att släppas ut på det stora internätet. Man behöver ju inte vara Ein Stein för att förstå att chansen är stor att det funnits skyddat material kring nyheter och internbrev som kan skada tredje part om det kommer ut till den breda massan.

Om vi bortser från själva ”brytet”, alltså hackningen och fokuserar på det runt omkring så finns det något som åtminstone jag tycker är intressant. Det är onsdagskväll och signaturen Force9 postar en dryg A4 på Flashbacks forum. Den handlar om att gruppen Vuxna Förbannade Hackare tagit över delar av Aftonbladet och kommit åt allt från lösenord till annat gott. För att visa att det är allvar passar han/hon på att lägga med namn och lösenord till flera anställda nyckelpersoners e-postadresser. Det omvända mediedrevet börjar rulla…

”… Att ändra förstasidan är standard och skittråkigt! Vivill göra nått annat ist. Någonting ANNORLUNDA, NÅGONTING SOM TAR HÅRT. Vad sägs som att ge ut alla lösenord till alla anställda på aftonbladet till allmänheten så de också får läsa deras mail? logga in på aftonbladets intern-sida och tom koppla upp sig mot deras interna nät genom VPN? Skulle inte det vara annorlunda och inte så tråkigt?”

Arton timmar senare har forumtråden på Flashback 1673 svar och kring 350 000 sidvisningar. Det är inte bara imponerande, det är halvt om halvt sjukt (lägg till att tråden är på svenska). Nästintill alla kommentarer handlar om ”coolt”, ”bra”, ”skit tidning” etc. etc. Hur många som de facto använt sig av de publicerade uppgifterna under den dryga timmen fältet var öppet och därmed lekt med allt från e-postkonton till Facebookprofiler vet bara Aftonbladet (och möjligen hackarna). Men det lär vara många, många, många.

Om vi kopplar känslan som kommentarerna på Flashbacks forum förmedlar, lägger till de kommentarer som uppkommit kring nyheten på t.ex. Dagens Media och Resumé och till det adderar två saker. En stadigt fallande tryckt version av tidningen och en väldigt välbesökt aftonbladet.se… vart hamnar vi då?Häll upp en kopp kaffe och kreera lite i följande banor.

 • Vilka värden har den stora massan i huvudet när de tänker varumärket Aftonbladet?
 • Hur kan intrång på internet av så många uppfattas som ”helt ok”, och hur är det styrt till vilket varumärke som drabbas? (hade uppfattningen skilt sig om det t.ex. var DN eller Volvo som råkade ut för samma sak)
 • Vilken syn på media, journalistik och i förlängningen reklam/PR/etc. har personer som hänger på Flashback.
 • Hur kommer dessa känslor, tankar och handlingar att på sikt förändra det som vi ser som sanningar per idag (och som många företag, mediehus och reklammänniskor kommer tro vara dagens sanning om ett, två år)

Lite snabbt skjutet från höften och dessutom tillspetsat vill jag mena att många som använder sig av Flashback tillhör en kategori människor som har en stor inverkan på vad som händer, och kommer att hända, med kommunikationslandskapet sett över tid. Vad vi har här är personer som är lite vanare vid internet som kommunikationsmedia än massan. Ofta early adopters när det gäller framförallt flöden via webb men även kring teknik, datorer och annat (prylar man ska vara lite liberal för att gilla). För att vara konkret, flera personer som högst troligen hade ett konto på Facebook långt innan det blossade upp i svensk media, och dessutom var en stark faktor till att det just skedde. Och att avfärda det hela med att det bara skulle sitta finniga halvpundare på Flashback. Enbart letandes lösenord till porrsiter och guider för vattenkylning av spelburkar vore att underminera sin egen person… Verkligheten knackar på. Internet ger nya verktyg till förändring över flera plan, och det går snabbt. Visst är det intressanta tider som väntar?!

Internet-0801

[tags]Aftonbladet, Hackers, Internet, Framtiden[/tags]

 • http://www.etui.se tjompa

  Tycker man att ovanstående är intressant så finns det lite mer att bita i via följande tråd på Flashback – http://www.flashback.info/showthread.php?t=598838.

  Citat:
  ”Tills vidare. Aftonbladet: Ert mörkläggande av det här är fan pinsamt. Vi begär
  att ni inom kort går ut med en vräkartikel på er hemsida och i er superfina
  tidning där ni själva erkänner att det är NI som varit ignoranta och helt jävla
  CHOCKDUMMA. Kan ni skriva om Kikki & Co och hur fel de beter sig, helt utan
  empati, så nog fan är det dags att ni själva inser vad ni lyckats med. Ansvaret
  ligger hos er. Hur fan kan ni vara så taffliga när det kommer till att hantera
  denna typ av information?”

  Tänk på den gamla skolan med en traditionell avsändare och en mottagare. Tänk kommunikationsflöde. Tänk framtid.

  Tipstack till Joppe för länken.

Tommie - tjompa - Nordholm

Tommie Nordholm, jag, har i över 14 år professionellt och fokuserat arbetat med att se till att företag och organisationer får ut mesta möjliga av sina webb- och marknadssatsningar. Detta utan att bli förda bakom ljuset av div. olika leverantörer.

På den här bloggen tar med engagemang, Berghs-diplom och ett jävlar anamma i ryggen upp saker som berör och utvecklar vår vardag. Din konkurrents morgon-dag.

Intresserad av ett förutsättningslöst möte för att diskutera hur ditt projekt kan optimeras till att bli bästa möjliga?

+46 733 50 88 68
tommie@apdf.se
www.apdf.se

Twitter

Photos on flickr

Switch to our mobile site