// du läser...

Livet

Mobiltelefonen är min vän

Jag har en fundering, en stilla tanke vilket leder ut i ett önskemål. Det handlar om min vän och dess funktioner. Mobiltelefonen.

Länge har jag högt och brett pratat om talets förträfflighet och vitt proklamerat att mobiltelefonen är främst till för tal och att SMS enbart skall användas med måtta… man ska prata med varandra för att effektivisera dialogen och dess resultat. Mobilsamtal är sällan av ondo om konversationen har ett mål alternativt att båda parter har lite för mycket tid över vid den specifika tidpunkten.

Sedan månader tillbaka har det skett en förändring. En förskjutning i leden. Jag har kommit till insikt att SMS är ett mycket bra sätt att snabbt skicka ut halvkorta kommunikativa meddelanden. Som att multitaska mellan flera olika parallella samtal. Det går snabbt och är effektivt. Det går att göra med sin käresta, polarna, mormor och kunder. Kort och koncist.

För att värja mig mot eventuella påhoppare och andra avarter passar jag på att förklara ut att jag är en professional-mobile-hardcore-extra-räksallad-user. Byter mobiler, eller som vi invigda kallar det, terminaler alltför ofta för mitt eget bästa och hade en rätt representativ telefonräkning innan priskriget bröt ut för några år sedan. SMS är ingen nyhet för mig utan det handlar mer om att hålla talet och den givande och djupa dialogens fana högt i svåra tider. Tider då SMSandet lavinartat ökat. Med det sagt går vi vidare.

Nu till min fundering, min insikt.

Varför i hela helvetet kan man inte göra SMS till ”olästa” likt funktionen som finns i praktiskt taget alla e-postklienter nuförtiden?

Alltför många gånger får jag ett eller flera SMS men har inte möjlighet att svara på en gång. Kanske krävs det ytterligare information innan svar ges, kanske behövs mer tid, kanske behövs en viss eftertanke. Med många inkommande SMS så faller dock ett enstaka obesvarat lätt i skymundan, glöms bort, försvinner. En effektiv dialog går en ännu effektivare död till mötes. Allt på grund av teknikens tillkortakommande. Varför är det så?

Jag har svårt att tro att jag är den ende i mitt slag… åtminstone när det gäller just det här. Vart är den skrikande massan, vem skall man fråga och vem ger svar. Vart är vårt korståg för förändring?

Nokia E61i

[tags]Mobiltelefoner, SMS, Dialog, Produktutveckling[/tags]

 • Bågis

  Som vän blir jag nästan lite kränkt över att du jämställer mig med en överpimpad tamaguchi som kränker ditt personliga space genom att vibrera och tjuta i dina fickor i tid och otid.

  Men jag håller med om sms och dess möjliga förbättringar över det överambitiösa mobilpratandet. Då kunde man slippa sitta och stirra i taket när socialt inkompetenta mobilanvändare tar min värdefulla tid genom att prioritera samtalet med den person som inte behagar att personligen närvara.
  Kära bloggförfattare…känn dig inte träffad. Det är ej riktat till dig. Jag använder bara ditt forum för att få ur mig lite hat

 • Fredde

  Jag har precis som dig hört till skaran som inte använt sms särskilt mycket då jag tycker att det är en usel kommunikationsform. Kanske är det mig det är fel på men en klasskompis till mig gjorde en hel bok med sms-konversationer som avslutades i missförstånd mellan människor. Det borde ju betyda någonting? Sms är enligt mig till för korta meddelanden, inte konversationer.

  Din idé tycker jag är självklar och något som borde funnits med från början. Annars tror jag att sms kommer försvinna ganska snart till förmån för msn, email etc. Till jag skaffar en telefon som är enkel att skriva med föredrar jag samtalet framför sms.

 • http://researcher.se N|.

  Till skillnad mot Fredde menar jag att SMS är oerhört underskattat. Men problemet som du tar upp bygger antagligen på att telefonutvecklarna just tror sig utveckla telefoner (dvs. apparater man pratar i) och inte kommunikatörer med vars hjälp man kan kommunicera på många sätt.

 • johannordholm

  På din E61i, ”Val” > ”Flytta till mapp” och ha en mapp för just denna typ av meddelanden som kräver lite mer tid.

Tommie - tjompa - Nordholm

Tommie Nordholm, jag, har i över 14 år professionellt och fokuserat arbetat med att se till att företag och organisationer får ut mesta möjliga av sina webb- och marknadssatsningar. Detta utan att bli förda bakom ljuset av div. olika leverantörer.

På den här bloggen tar med engagemang, Berghs-diplom och ett jävlar anamma i ryggen upp saker som berör och utvecklar vår vardag. Din konkurrents morgon-dag.

Intresserad av ett förutsättningslöst möte för att diskutera hur ditt projekt kan optimeras till att bli bästa möjliga?

+46 733 50 88 68
tommie@apdf.se
www.apdf.se

Twitter

Photos on flickr

Switch to our mobile site