// du läser...

Livet

Jag förstår inte dålig reklam

Flynordic

Ibland och inte allt för sällan ser man reklam som man bara inte förstår. Jag menar inte ”förstår” som i att jag inte hajjar vad det är för budskap man önskar sända ut utan mer av typen ”hur fan är det möjligt att ett företag gör såhär”.

Visst kan den som vill börja argumentera direkt komma med en du-ingår-ju-inte-i-målgruppen mening… Men det finns tillfällen då tom sådana blir ihåliga. Som en tom boll. Som ett törstigt team på någon av Sveriges många reklambyråer.

Det som som stör mig för tillfället är nyheten på Resumé som berättar om FlyNordic´s kampanj där man ska locka norrlänningar inhemska ord. Ord som ”fjollträsk”. Jag är förvisso bara halvt om halvt norrlänning men har väldigt svårt att tro att tro att en sådan här sak går hem… Och om det nu går hem uppe i norr, ja då är det fan illa.

Och. Om man drar en sådan här sak lite längre är det då okej att leka med fler ”grupperingars” inhemska ord? För en man uppvuxen i Stockholms förorter kan jag komma på en drös med högst olämpliga ordval för nästa kampanj – ord som ytterligare bygger på vårt segregerade land.

Nä. Det här ser jag som lika dåligt som när Telenor och deras ”… allt rött blir blått” kampanj kördes på tidningen QX baksida med den lilla twisten ”… allt rött blir bögblått”.

Jag avslutar med en sammanfattning. Idioti.

[tags]Dålig reklam, FlyNordic, QX, Telenor[/tags]

 • C. Troy

  Mycket bra fråga som du ställer, var går den moraliska gränsen mellan att ”sälja” på fördomar eller att sälja på de ”fördomsfulla? Och är det ngn skillnad eller spär det på fördomarna? Jag tror att det kräver bra mycket mer fingertoppskänsla än vad som idag finns….och kanske en större frihet gällande ”moralisk” reklam för att kunna spela på hela registret… Fast tvisten på QX’s baksida är ju helt underbar…fast jag skulle velat ha spunnit lite på annonsplacering….Bögblått, baksidan, Mycket skoj….

 • Akilles

  Jag antar att du är vänsterorienterad, jag ställer den här frågan, har du någonsin gjort någonting för att göra ditt liv eller omvärlden bättre?
  Tack och adjö.

 • http://www.etui.se blogg

  Akilles > Du antar fullkomligt fel och när det gäller fråga två så blir svaret: japp, jag försöker göra saker hela dagarna som gör både mitt och andras liv bättre. Får man besvära med att fråga vad frågeställningen bygger på?

 • Pingback: etui.se » MER fäller inte träd från Norrland

Tommie - tjompa - Nordholm

Tommie Nordholm, jag, har i över 14 år professionellt och fokuserat arbetat med att se till att företag och organisationer får ut mesta möjliga av sina webb- och marknadssatsningar. Detta utan att bli förda bakom ljuset av div. olika leverantörer.

På den här bloggen tar med engagemang, Berghs-diplom och ett jävlar anamma i ryggen upp saker som berör och utvecklar vår vardag. Din konkurrents morgon-dag.

Intresserad av ett förutsättningslöst möte för att diskutera hur ditt projekt kan optimeras till att bli bästa möjliga?

+46 733 50 88 68
tommie@apdf.se
www.apdf.se

Twitter

Photos on flickr

Switch to our mobile site