// du läser...

Livet

Den moderna relationen

MSN-window

Ibland är det så lätt att börja ta saker för givet. Det kan t.ex. röra sig om en släkting, vän eller partner som alltid funnits där. Det kan vara favoritplagget, turkronan eller den där bulgariska klockan som man bara älskade. Men vips så kommer en dag då det liksom säger *poff* – någonting är borta och samma ”exemplar” kommer aldrig åter. Livscyklar går inte att rubba.

Nu vore det kanske passande att dundra på med ett härligt latinskt fånga-dagen-citat men det är inte dit skutan är på väg. Nej, grundtanken i mitt bakhuvud handlar om någon mycket mer banalt. Relationer och kommunikationssätt. Även sådana saker ändras med tiden, låt mig förklara min tanke.

För en bunt år sedan kom mobiltelefonerna. Kommunikationssättet började sakta förändras och idag tar vi för givet att vi kan nå vem som helst, när som helst och vart som helst via just ett nallenummer. Vidare. E-posten flyttade in i våra liv och fick stark draghjälp av fasta uppkopplingar i hemmen. Globaliserat tänk sköljde över oss och drivorna av information växte sig allt större. Härligt. Snabb direktkommunikation mellan en uppkopplad användare och en annan blev till vardagsmat för många och ICQ-nätverkets användarantal skenade loss. Sen dess har det hänt mycket. MSN Messenger är kung i Sverige och antalet nya klienter växer ständigt. AIM, ICQ, Jabber, Yahoo! Messenger och Google Talk är bara ett axplock från floran. Sen en tid springer en hel drös omkring med MSN-uppkopplade mobiltelefoner via mobiloperatören 3. Den verkliga världens vänner kopplas ihop men nya ”nät-kamrater” och framför skärmen kan alla relationer vara jämlika. På sitt sätt. I sin kategori. Samtalet med kamraten från jobbet går över till snubben från USA (som jag aldrig träffat) och vidare till sömmerskan i Kina (som jag lärde känna via ett Brasilianskt forum). Direktkontakt av första graden.

I en värld som denna händer saker som man inte kunnat föreställa sig för, låt oss säga, 10 år sedan. Kontakten med andra människor måste te sig så sjuk ut för de som inte är insatta (hej mormor och morfar). Ta t.ex. min lilla lista av vänner och kontakter på MSN. Blandat utbud med en gemensam nämnare, vi har eller har haft någon form av relation (är inte en person som slänger in allt och alla på MSN). Med andra ord, vi ”känner” varandra på något sätt och har haft en anledning till att föra längre direktkontakt vid mer än ett tillfälle. Det blir då så absurt när händelser som den nedan uppenbarar sig…

Dialog via MSN Messenger – 20070131

Korven säger:
- halla
- vem har jag pa traden

Jag säger:
- hallå, hallå
- tjompa här, vem där?

Korven säger:
- anders

Jag säger:
- dykarn? drottninggatan?

Korven säger:
- nopp
- hur kanner vi varandra??
- vem e du?
- haha

Jag säger:
- ingen aning, det jag försöker lista ut
- jadu, Tommie, Stockholm
- Anders vart?

Korven säger:
- e i australien for tillfallet

Jag säger:
- Polare med en viss Petter?

Korven säger:
- fan, de bommar har nu maste kila, ingen aning vem du e men du far val ha det sa bra iallafall
- mors

Jag säger:
- samma samma

// SLUT //

Tänk dig nu att vi applicerar konversationen ovan på det verkliga livet. Hur sjuk och främmande skulle den inte vara. Se det klart absurda i motsatsförhållandet. Att känna varandra men inte ha en aning om hur, varför och varifrån. Ligger det liksom inte i själva definitionen av att ”känna varandra” att man har ett uns aning om vem motparten är?

Teknikens tidevarv är mitt emellan oss och allt snurrar snabbare än snabbt. Kanske handlar det om att ständigt vänja sig vid nya vinklar av allting.

[tags]msn, relationer, kommunikation[/tags]

  • Vicky

    riktigt jävla sant =)

  • Vicky

    man får liksom en aha-upplevelse kring något man visste men ändå inte medvetet tänkt =) bra att du skriver ner det menar jag =)  (på begäran ;) )

Tommie - tjompa - Nordholm

Tommie Nordholm, jag, har i över 14 år professionellt och fokuserat arbetat med att se till att företag och organisationer får ut mesta möjliga av sina webb- och marknadssatsningar. Detta utan att bli förda bakom ljuset av div. olika leverantörer.

På den här bloggen tar med engagemang, Berghs-diplom och ett jävlar anamma i ryggen upp saker som berör och utvecklar vår vardag. Din konkurrents morgon-dag.

Intresserad av ett förutsättningslöst möte för att diskutera hur ditt projekt kan optimeras till att bli bästa möjliga?

+46 733 50 88 68
tommie@apdf.se
www.apdf.se

Twitter

Photos on flickr

Switch to our mobile site