// du läser...

Utveckling

Vad är glädje?

SmilyNu är det gjort. Har gått igenom en veckas nyheter på ”bara” några timmar. Spaltmeter av prylar, världshändelser och reklam har surrat förbi och kaffebryggaren har ångat på likt en speedad pellefant. Börjar fundera på om det här med att vara ständigt uppkopplad mot informationssamhället verkligen är bra för kroppen. Och för knoppen. När nyheter blir en stressfaktor och ett insulin för bättre levende, då är det fan illa.

Fastnade hursomhelst för en skön artikel borta på e24.se, en som även publicerades i SVD och som även blev toalettlektyr häromdagen. Kari Nars heter en gammal bankman som efter drygt ett halvt liv började fundera kring vad ”lycka” egentligen innebär. Ett webbläsarfönster senare visade google honom att det gavs 1 330 miljoner träffar på ordet money, men bara 63 miljoner på happiness. Tanken blev till biff och en bok hade sett kommersialismens första strålar.

”… för att kunna njuta av pengar och det man kan köpa för dem måste man ha tid för det tar tid att konsumera. Och tid är det vi har mest ont om, konstaterar Kari Nars.”

Så sant, så sant. Det dolda målet är ett brinnande klot fyllt av ångest.

Jag började fundera en del efter läsningen av artikeln ifråga och fastnade vid det lite mer jordnära ordet ”glädje”. Vad är egentligen glädje? Är det alla rätt på lotto, ett arbetsmoment som prickar helt i prick eller kanske den gamla damens känsla när hon för första gången får fram ett SMS till sitt barnbarn? När glädjen infinner sig, är den då enbart för mig? Bör jag dela den med någon, får jag ha den för mig själv? Är det smutsigt att känna glädje över fel saker, och om så, vem är domaren att bestämma?

Självklart finns det fler definitioner av ”glädje” än vad det finns människor. Glädje i en situation är ju inte samma i en annan. Glädje kan uppenbara sig på många olika sätt och vid vilt skilda situationer. Är det inte underbart!? Tänk om det vore så att det bara fanns, låt oss säga 25, situationer som kunde framkalla känslan av sann glädje. Helvete vad jobbigt livet skulle vara då.

Upplyst och med ett leende på läpparna fortsätter du läsa… här. Såhär säger tre rätt vanliga siter om ”glädje”.

”Glädje, positiv känsla, jämför med att vara glad. Kemiskt sett är det utsöndringen av hormonet dopamin som står för en känsla av upprymdhet och lust att göra om något. Glädje är en viktig del av belöningssystemet som gör att vi lär oss saker av erfarenhet.”
// www.susning.nu

”Glädje är ett känslotillstånd av tillfredsställdhet. När man är glad är man lycklig eller road, det är en positiv känsla. Människor uttrycker ofta glädje genom att le.”
// www.wikipedia.org

”Glädje – nöje, fröjd, gamman, lust, munterhet, lycka, förtjusning, upprymdhet, fägnad, hugnad, tillfredsställelse, solsken, jubel.”
// www.synonymer.se

Tycker personligen att du ska ta och plocka bort händerna från mus och tangentbord, nu på direkten, sluta ögonen och tänka på vad ”glädje” innebär för just dig. Vad gör du med ditt liv för att du ska få känna den upprymda och söta känslan så ofta som möjligt är? Vad gör du av dagarna, timmarna och minuterna? Tänk och låt dig förundras. Börja bums.

Nu är du redo att gå vidare och läsa artikeln jag började snacka om där uppe, en A4 tidigare än det här. Den finns på e24.se och nås genom att klicka just exakt precis här.

[tags]lycka, glädje, livsfunderingar[/tags]

Tommie - tjompa - Nordholm

Tommie Nordholm, jag, har i över 14 år professionellt och fokuserat arbetat med att se till att företag och organisationer får ut mesta möjliga av sina webb- och marknadssatsningar. Detta utan att bli förda bakom ljuset av div. olika leverantörer.

På den här bloggen tar med engagemang, Berghs-diplom och ett jävlar anamma i ryggen upp saker som berör och utvecklar vår vardag. Din konkurrents morgon-dag.

Intresserad av ett förutsättningslöst möte för att diskutera hur ditt projekt kan optimeras till att bli bästa möjliga?

+46 733 50 88 68
tommie@apdf.se
www.apdf.se

Twitter

Photos on flickr

Switch to our mobile site